Maritiem Museum Rotterdam, altijd iets nieuws te beleven!

Beschrijving
Actueel

Maritiem Museum Rotterdam

In het Maritiem Museum Rotterdam ontdek je de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Ga mee op reis door ons maritieme heden en verleden in eigentijdse tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Luister naar verhalen, bewonder topstukken uit onze vooraanstaande collectie of doe mee aan een van de vele activiteiten. Het museum ligt in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon.

Maritiem Museum, een wereld die je raakt!
 

Professor Plons
Spelenderwijs maken kinderen kennis met de maritieme wereld in de kinder-doe-expo 'Professor Plons'. Onze allerjongste museumgasten (4+) ontmoeten Professor Plons en zijn vrienden die net terug zijn van een grote reis en alweer klaarstaan voor het volgende avontuur. De kinderen helpen met de voorbereidingen: schepen laden en lossen, vissen vangen, containers scannen, de reisbestemming bepalen, zeilen hijsen of een maaltje koken in de kombuis van de houten vissersschuit. Terwijl ze heerlijk aan het spelen zijn, leren de kids alles over verschillende scheepstypen, werk in de haven en navigeren. Ook ontdekken ze hoe producten, zoals hun eigen speelgoed, per schip vanuit de hele wereld naar Nederland worden vervoerd.
 

Offshore Experience

Ga in de 'Offshore Experience' (8+) mee op een uitdagende zoektocht naar energie op zee. Je waant je aan boord van een platform op zee en tot drie kilometer onder water. Ervaar zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren. En denk mee over de energiewinning van morgen. De wind op zee is altijd hard en de golven metershoog. Durf jij het aan?

Expeditie Knappe Koppen

In deze tentoonstelling maak je niet alleen kennis met vier belangrijke wetenschappers uit de zeventiende eeuw; je leert ook André Kuipers op een nieuwe manier kennen. Zijn liefde voor ruimtevaart ontstond namelijk uit een voorliefde voor de VOC. Als astronaut en wetenschapper herkent André Kuipers de veelzijdigheid, nieuwsgierigheid en het lef van zijn voorgangers. In ‘Expeditie Knappe Koppen’ gaat hij dieper in op de onderbelichte kant van zijn leven en werk, en vaart vooruit richting de toekomst. Wat is jouw kijk op de wereld op je heen?


Er is meer:
Museumhaven en activiteiten
Het Maritiem Museum bezit een collectie objecten op ware grootte in de museumhaven. Historische schepen en kranen die we in werkende staat houden. De meeste van de schepen kun je van binnen bekijken. In de zomermaanden kun je er zelfs een vaartocht mee maken. Daarnaast organiseert het Maritiem Museum ook vele activiteiten voor jong en oud. Combineer je bezoek bijvoorbeeld voordelig met een rondvaart van Spido, de Euromast of de amfibiebus van Splashtours.
 

Verjaardagsfeestje
Het is een feest om je verjaardag in het Maritiem Museum Rotterdam te vieren! Ben jij tussen de 4 en 9 jaar oud en ben je binnenkort jarig? Nodig dan je vriendjes en vriendinnetjes uit en vier op woensdag- of vrijdagmiddag je verjaardagsfeest bij Professor Plons.
Ligging
Het Maritiem Museum staat in het centrum van Rotterdam, aan het eind van de Coolsingel en vlakbij de Erasmusbrug.

Het museum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer:
Tram 8, 20, 23, 25
Metro halte Beurs/Churchillplein
Bus 32
Openingstijden
dinsdag - zaterdag: 10.00 - 17.00 uur
zon- en feestdagen: 11.00 - 17.00 uur

In juli en augustus en tijdens de schoolvakanties van het openbaar onderwijs in Rotterdam ook op maandag geopend van 10.00 - 17.00 uur.

Gesloten op maandagen, 1 januari, 30 april en 25 december.
Prijs
Volwassenen: € 12,50
Aangemelde groepen > 15 personen € 11,00
Kinderen van 4 tot 15 jaar € 9,00
Aangemelde groepen > 15 kinderen € 7,50
CJP € 8,50
Museumkaarthouders, Rotterdampas, Kinderen tot 4 jaar Gratis
Rondleidingen (NL), per groep € 60,00 exclusief entree
(max. 20 personen)
Rondleidingen (E, D), per groep € 80,00 exclusief entree
(max. 20 personen)
Sinterklaasactiviteiten bij Maritiem Museum Rotterdam
Sinterklaasactiviteiten bij Maritiem Museum Rotterdam

Vanaf 18 november is Sinterklaas weer in het land en is er van alles te doen in het Maritiem Museum Rotterdam. Op de kinder-doe-expo Professor Plons zijn chocoladeletters verdwenen en is de hulp van kinderen hard nodig om deze terug te vinden. Het museum organiseert een workshop waarin kinderen een nieuwe pakjesboot ontwerpen voor Sinterklaas en de échte Pakjesboot 12 is tijdelijk te gast in de Maritiem Museum Haven. Op 2 december is er een Pieten Circus Workshop waarbij kinderen, net als pieten, leren om op de dakrand te lopen en schoorstenen te beklimmen.


Red jij pakjesavond?

Op de kinder-doe-expo Professor Plons klinkt ‘Zie ginds komt de stoomboot’ en de schepen van de professor en zijn vrienden liggen vol cadeaus die uitgeladen moeten worden. Er is alleen een groot probleem… De inpakpieten zijn vier chocoladeletters kwijt die in één van de containers in de haven zitten. Maar welke? De professor kan de hulp van de kinderen goed gebruiken.
Wanneer: Van 18 november t/m 3 december.
Kosten: Geen extra kosten naast de reguliere entreetarieven.


Workshop Pakjesboot ontwerpen

Zondag 26 november en zondag 3 december kunnen kinderen een nieuwe pakjesboot ontwerpen. Ooit zal de stoomboot van Sinterklaas aan vervanging toe zijn en heeft hij een modern schip nodig om alle pakjes en de pieten veilig over de zeeën te vervoeren.
Wanneer: Zondag 26 november en zondag 3 december van 12:00-16:00 uur
Kosten workshop: € 1,- plus reguliere entreetarieven.


Pieten Circus Workshop

Zaterdag 2 december van 12:00-16:00 uur is er tijd voor het oefenen van pietenkunstjes zoals; dakrand lopen en schoorsteen klimmen. Om pakjes te kunnen verzorgen op de gekste plekken moet men echt van alles kunnen.
Wanneer: Zaterdag 2 december van 12:00-16:00 uur.
Kosten: € 2,- plus reguliere entreetarieven.


Pakjesboot 12 te gast in museumhaven

Van zaterdag 2 december t/m maandag 4 december is de echte pakjesboot te gast in onze Maritiem Museum Haven. Wie aan boord een kijkje wil nemen en zien waar de pakjes ingepakt worden, waar de pepernoten gebakken worden en te gast zijn bij Sinterklaas, kan exclusief tickets reserveren via: www.pakjesbootdagen.nl.
Wanneer: Zaterdag 2 december t/m maandag 4 december.
Kosten en tickets: zie www.pakjesbootdagen.nl.

18 november - 3 december
Rotterdam (Zuid-Holland)