Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Schoolreisje op De Hoge Veluwe!

Beschrijving
Het Nationale Park De Hoge Veluwe biedt verschillende mogelijkheden voor een geslaagd recreatief en educatief schoolreisje.
Museonder (verschillende leeftijden)
Het Museonder is een verrassend ondergronds museum over het leven onder de grond. Je maakt kennis met dassenburchten, vossenholen, sprekende stenen en veel meer zaken die over de bodem gaan. In de koepel van het Museonder hangt een wortelstelsel van een 135-jarige beuk. In het Bezoekerscentrum zijn voor verschillende leeftijden opdrachtenboekjes te koop, deze dien je vooraf te bestellen bij het Bezoekerscentrum. In de Landschappentuin, naast het Bezoekerscentrum, vind je de verschillende landschapstypen die op De Hoge Veluwe te zien zijn. Het Bezoekerscentrum verkoopt wandelingen, fietstochten en plattegronden.

Filosoferen met Natuur (vanaf groep 3)
De natuur vormt een dankbaar onderwerp om over te filosoferen. De Hoge Veluwe ontwikkelde daarom een kleurrijk werkboek, geïllustreerd met grappige tekeningen. Hiermee kunnen schoolklassen en andere groepen met kinderen op originele wijze kennismaken met de natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe.

‘Kunnen bomen vliegen?’ Dit soort vragen is te vinden in het werkboek ‘Filosoferen met Natuur’. Het werkboek is de leidraad voor een vernieuwende ontdekkingstocht door de natuur voor schoolkinderen vanaf groep drie. De benadering is gebaseerd op het filosoferen. Dat maakt dat het hier gaat om iets heel anders dan een ‘gewone’ kinderactiviteit. De kinderen worden uitgedaagd om te werken met hun eigen gedachten en ideeën. Het samen praten en nadenken vergroot de betrokkenheid met de natuur en het zorgt er ook voor dat de kinderen worden gestimuleerd om zelfstandig na te denken en om verschillende gezichtspunten met elkaar te vergelijken.

Filosoferen met beelden
Het Kröller-Müller Museum ontwikkelde in samenwerking met kinderfilosofe Marja van Rossum een bijzondere wandeling door de beeldentuin. ‘Filosoferen met beelden’ laat kinderen ervaren dat kunst lang niet zo ingewikkeld is als het vaak lijkt. Door te filosoferen, te discussiëren en kunstwerken te verbinden met persoonlijke ervaringen komt moderne kunst veel dichterbij.

Filosoferen met schilderijen
‘Filosoferen met schilderijen’ is het derde en laatste deel van een serie lespakketten voor leerlingen van het basisonderwijs (vanaf 7 jaar) en iedereen die het leuk vindt om te filosoferen over kunst en over natuur. Dit keer wordt ingezoomd op acht belangrijke kunstwerken uit de vaste presentatie van het museum.

‘Filosoferen met schilderijen’, ‘Filosoferen met beelden’ en ‘Filosoferen met natuur’ zijn voor 5 euro per deel te koop in de Parkwinkel en de Museumwinkel, maar kunnen ook besteld worden via www.hogeveluwe.nl (excl. verzendkosten).

Excursie met natuurgids (alle groepen basisschool)
Natuurgidsen weten alles te vertellen over de geschiedenis van het Park, het echtpaar Kröller Müller en de natuur. De meeste gidsen hebben daarnaast vaak hun eigen specialisme, zoals bijvoorbeeld vlinders of vogels(reserveren uiterlijk drie weken voor datum van komst, maximaal 20 leerlingen per gids).

Overige activiteiten
In het Bezoekerscentrum zijn verschillende wandelingen en fietstochten verkrijgbaar die leerlingen zelfstandig of onder begeleiding van een docent uit kunnen voeren:

• Moeffie ontdekkingstocht 5-10 jaar
Met de Moeffie Ontdekkingstocht trek je het bos in, speurend op de plattegrond en puzzelend over de opgaven. Je komt op prachtige plekken en je leert op een bepaalde manier om je heen te kijken. Ook leer je waar je op moet letten als je een echte speurder wilt worden.
• Ben de Beuk Bomentocht 5 -10 jaar
Met een geïllustreerde brochure trek je het bos in, al speurend op de plattegrond verken je het bos.
• Suske en Wiske fietstocht 7-12 jaar
Een avonturentocht die langs de plekjes loopt die voorkomen in het Suske en Wiske album ‘Verraad op de Veluwe’! Eerst loop je het Park in(1km) vervolgens stap je op een gratis Witte Fiets om de resterende 14 km af te leggen. Onderweg ontrafel je de avontuurlijke opdrachten.
Ligging
Midden op de Veluwe, tussen Apeldoorn, Arnhem en Ede
Openingstijden

januari t/m maart 09.00 - 18.00 uur
april 08.00 - 20.00 uur 
mei 08.00 - 21.00 uur 
juni en juli 08.00 - 22.00 uur
augustus 08.00 - 21.00 uur
september 09.00 - 20.00 uur
oktober 09.00 - 19.00 uur
november t/m december 09.00 - 18.00 uur

Het Park is toegankelijk tot 1 uur voor sluitingstijd. 

Het Bezoekerscentrum, het Museonder en de Parkwinkel zijn dagelijks geopend 

januari t/m maart: 09.30 - 17.00 uur
april t/m oktober: 09.30 - 18.00 uur
november en december: 09.30 - 17.00 uur
Prijs

Goed nieuws: een bezoek aan Het Nationale Park De Hoge Veluwe is voor basisscholen gratis (incl. parkeren van auto of bus).

Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is uw school registreren en uw bezoek aanmelden. Omdat het Park een inschatting wil kunnen maken van de verwachte drukte is aanmelden voor scholen verplicht. Zonder registratie en aanmelding worden de reguliere entreeprijzen in rekening gebracht.

Voor een prettig verblijf voor u en onze overige bezoekers verzoeken wij u dringend ons reglement te lezen, en met elke leerling en begeleider door te nemen.

Entreeprijs Kröller-Müller Museum (zonder schoolkaart)

Kinderen tot 6 jaar: gratis
Kinderen 6 t/m 12 jaar: € 2,30
Begeleiders: € 4,60