Museum de Heksenwaag, kinderfeestjes met heksen

Beschrijving
De Heksen wegen bijna niets
In de middeleeuwen geloofden veel mensen dat heksen met hun toverkunsten allerlei kwaad konden aanrichten. Mensen en dieren ziek maken, de oogst laten mislukken en slecht weer veroorzaken. Ook geloofden de mensen dat heksen 's nachts door de hemel vlogen, zittend op een geitenbok of op een bezem. Om dat te kunnen moest je bijna niks wegen.
Bezoekers uit heel de wereld komen al zo'n honderd jaar naar de Waag in Oudewater. Ze gaan op de originele weegschaal uit 1482 staan en ontvangen een certificaat. Al in de 17e eeuw vond hier deze weging plaats. Keizer Karel V gaf Oudewater als enige plaats in Europa het privilege voor een eerlijk weegproces. Niemand werd er ooit tot heks veroordeeld.

In het 2007 vernieuwde museum – de vroegere stadswaag - vertellen aansprekende audiovisuele presentaties, een expositie en natuurlijk de originele weegschaal het verhaal van de heksenvervolging en de rol van de Oudewaterse Waag. Voor kinderen is er een kinderanimatie, speelhoek en speurtocht. Wil jij weten of je een heks bent of te licht om op een bezemsteel te vliegen? Laat je dan wegen op de authentieke weegschaal uit 1482. Wie weet ontvang ook jij het felbegeerde Certificaet van Weginghe uit handen van de waagmeester!

Kinderen, ouders, opa’s en oma’s en (school)groepen: iedereen is van harte welkom bij Museum De Heksenwaag!
Ligging
Oudewater ligt aan de provinciale weg Gouda - Utrecht. Vanuit de richting Den Haag A12 neemt u afslag Nieuwerbrug-Driebruggen en volgt u de borden Oudewater. Vanaf de A12 vanuit de richting Utrecht neemt u afslag Woerden en volgt u de borden richting Montfoort/Oudewater. De Heksenwaag bevindt zich in het centrum en is in Oudewater met richtingbordjes aangegeven. Parkeren is gratis in de omgeving.
Openingstijden

Van 1 april tot 1 november: 

Dinsdag t/m zondag en feestdagen van 11.00 - 17.00 uur. (uitgezonderd Koningsdag). Maandag gesloten.

 

Van 1 november tot 1 april:

Vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 - 17.00 uur Kerstvakantie en voorjaarsvakantie van dinsdag t/m zondag.

 

Prijs

Kinderen tot 4 jaar gratis € 0,00

Kinderen 4 t/m 12 jaar € 2,50

Volwassenen € 5,00

Gidsverhaal voor groepen € 25,00

 

Kortingen

Groepen min. 21 personen

Volwassenen € 4,50 / Kinderen € 2,00

Tarieven touroperators op aanvraag
Alle mogelijkheden
- Vanaf 1 jaar oud
- Van 1 tot 100 personen
- Geschikt voor gehandicapten
- Alleen binnen
Ligging
kaart
Oudewater, Utrecht
Aanbieders per plaatsnaam