Het Nieuwe Instituut, Familieprogramma

Beschrijving

Het Nieuwe Instituut is dé plek in Nederland voor ontwerp. Hier ontdek je dat alles om je heen bedacht en ontworpen is en dat jij de ontwerper van de toekomst bent! In het gebouw aan het Museumpark bezoek je tentoonstellingen en activiteiten met de hele familie. Er zijn speciale familie-expedities in de tentoonstellingen, maakactiviteiten op het Dek, een speciale audio-ontdekkingstocht door Huis Sonneveld, kinderfeestjes en FamilieFests.

FamilieFest
Elke schoolvakantie (behalve in de zomervakantie) organiseert Het Nieuwe Instituut een FamilieFest. Tijdens dit vrolijke festival volgen families de hele dag activiteiten van kunstenaars, ontwerpers en andere makers rond één centraal thema.

Lang leve de toekomst!
De maakplek van Het Nieuwe Instituut maakt van bezoekers digitale ontwerpers. In Lang leve de toekomst! ontwerpen families de wereld in het jaar 2520. En als je ontwerper van de toekomst bent, kan alles. Je ontwerpt niet alleen mensen, dieren of heel andere wezens uit het jaar 2520, maar ook de wereld waarin deze schepsels voorkomen. Het ontwerp gaat in zijn geheel onder de scanner en komt tot leven op een groot scherm waar het de gekste bewegingen imiteert. 

Kinderfeestje: 3D-printfeest
Alles om ons heen, groot of klein, binnen of buiten, is bedacht en ontworpen. Tijdens een bezoek aan Huis Sonneveld, de museumwoning naast Het Nieuwe Instituut, ervaren kinderen hoe alle onderdelen van dit ooit hypermoderne huis zorgvuldig bedacht en ontworpen zijn. Vol van alle informatie gaan ze daarna zelf met een 3D-printpen aan de slag. Ze kunnen daarmee een huis van de toekomst ontwerpen, een eigen versie van een vaas of stoel uit Huis Sonneveld maken of juist een heel nieuw onmisbaar voorwerp bedenken.

Huis Sonneveld

In de kinder-audiotour neemt Leonard, de kleinzoon van de heer en mevrouw Sonneveld, kinderen mee op ontdekkingstocht door het huis van zijn opa en oma. Zij lieten het huis in 1933 speciaal ontwerpen en bouwen voor hun gezin. Met behulp van Leonard's logeerkoffer ontdekken kinderen de bijzondere rol die 'ontwerp' speelt in het huis. Ze leren alle geheimen van het huis kennen en komen zo meer te weten dan hun ouders. 

Voor kinderen tot 18 jaar is Huis Sonneveld gratis. Schoolgroepen kunnen een rondleiding of het programma Huis in verandering boeken. Ook voor volwassenen zijn er speciale rondleidingen in Huis Sonneveld. 

Kijk in de agenda van Het Nieuwe Instituut voor alle activiteiten voor families.

Ligging
Het Nieuwe Instituut bevindt zich in het centrum van Rotterdam, op circa 15 minuten lopen van station Rotterdam CS.
Openingstijden
di, wo, vr t/m zo: 11:00 - 17:00
do: 11:00 - 23:00
Prijs
Standaard: € 14,-
Kinderen: Gratis
CJP/Studenten: € 7,50