Het Scheepvaartmuseum, het leukste museum voor kinderen...

Beschrijving
Actueel
Het Scheepvaartmuseum heeft extra veel aandacht voor kinderen. Er zijn speciale tentoonstellingen voor verschillende leeftijden. De tentoonstelling "Het leven aan boord" is een interactieve familietentoonstelling opgezet als een spannend, levensgroot bordspel voor jong en oud. Met een puts (een emmer) loop je langs verschillende 'eilanden'. Het spel – het Aan Boord-spel - dat op een tablet in de puts verstopt zit leidt je erlangs. Bij elk eiland is een model van steeds een ander type schip te zien. Verder ontdek je matrozenpoppen, werkkleding van de stokers en navigatie-instrumenten en nog veel meer. Spelenderwijs leer je van alles over de rangen en standen aan boord, hoe de bemanningsleden worden genoemd die meevaren, over hoe schoon het is, over het eten en drinken en scheurbuik.
Iets oudere kinderen maken van dichtbij kennis met de walvis in 'Het verhaal van de walvis'. Voor kinderen van 10 tot 14 jaar zijn er de multimediale ontdekkingstochten Zie je in de Gouden Eeuw en Haven 24/7.

Natuurlijk ligt ook het VOC-schip Amsterdam aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum! Aan boord van het VOC-schip kunnen volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar de spannende virtuele tijdreis 'Dare to Discover' beleven. De bezoeker gaat terug in de Gouden Eeuw en maakt een spectaculaire vlucht boven de historische haven van Amsterdam.
En de museumwinkel heeft een speciaal hoekje voor kinderen...

Rondleidingen
Het Scheepvaartmuseum organiseert niet alleen rondleidingen voor scholieren, maar voor iedereen! Of je nu komt met je gezin of je familie, met vrienden of collega's, een rondleiding door een van onze enthousiaste experts geeft een bezoek aan het museum verdieping en altijd stof tot praten.

Activiteiten
In de schoolvakanties hebben we een vol programma met doe-dingen voor het hele gezin. Onze activiteiten kun je vinden in de agenda met actuele uitjes op deze site.

Wat kinderen vinden...
De Nederlandse Museumvereniging en de ANWB vragen elk jaar kinderen om als museuminspecteur op zoek te gaan naar het beste museum voor kinderen. Dit zeggen de museuminspecteurs over Het Scheepvaartmuseum:

Twan: “Ik zeg dat ik een heel leuk museum heb bezocht, maar ik vertel verder niets. Want ze moeten het zelf ontdekken.”

Sergey: “Ik wil graag een keer met de hele klas naar het scheepvaartmuseum. En dan wil ik jullie iets heel moois laten zien: die zaal met al die sterren!”

Wouter: “Ik ben in het scheepvaartmuseum geweest en ik kon in de buik van een walvis staan en ik kon zijn hersenen zien!”

Luca: “het is een heel leuk museum en er is veel te doen voor kinderen en het is ook duidelijk uitgelegd.”

Eva: “Het is er cool. Er is te veel om op te noemen!”

Marieke: “Ik vond het scheepvaartmuseum tot nu toe het leukste museum waar ik ben geweest. Ik geef het een tien!"
Ligging
Vanaf Amsterdam Centraal is het ongeveer een kwartier lopen naar Het Scheepvaartmuseum, over de Prins Hendrikkade of langs de Openbare Bibliotheek. Het museum is ook makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Bus 22 (Indische buurt) en 48 (Borneo Eiland) vertrekken vanaf het Centraal Station (IJzijde, Halte C) en stoppen bij halte Kadijksplein, vlakbij Het Scheepvaartmuseum.

Drie parkeergarages bevinden zich op loopafstand van Het Scheepvaartmuseum: Markenhoven, Oosterdok en Oostenburgereiland. 

Voordelig parkeren kan ook bij P+R Zeeburg en neem dan tram 26 richting Centraal Station. Uitstappen bij de halte Kattenburgerstraat.
Openingstijden
Het museum, het restaurant en de museumwinkel zijn 7 dagen per week geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Het Scheepvaartmuseum is altijd gesloten op 27 april (Koningsdag), Eerste Kerstdag (25 december), Nieuwjaarsdag (1 januari).
Prijs
€ 16,00 | volwassenen vanaf 18 jaar
€ 8,00 | kinderen van 4 t/m 17 jaar, studenten, Stadspas, CJP Cultuurkaart
gratis | kinderen van 0 t/m 3 jaar, Museumkaart, I Amsterdam City Card, Vriendenvloot, Het Compagnie Fonds, Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum, Vereniging Rembrandt, ICOM-pas, VVV-medewerkerspas gratis | begeleiders van mensen met een beperking
Voor groepen vanaf 15 personen hebben we speciale groepsprijzen. Voor meer informatie kunt u ons bellen of onze site bezoeken, zie buttons rechts onder de foto's op deze pagina.
Op vakantie in Het Scheepvaartmuseum!
Op vakantie in Het Scheepvaartmuseum!

Speciaal voor de zomervakantie verandert Het Scheepvaartmuseum in een echte vakantiebestemming voor het hele gezin. Ga tussen 4 juli en 16 augustus op fantasie-vakantie en doe mee aan de dagelijkse familieactiviteiten voor kinderen vanaf 3 jaar. De reisleider laat je dromen over verre werelden en vertelt de mooiste verhalen over bijzondere objecten uit de collectie. Neem een duik in de rariteitenzee en bewonder de mooiste tropische zeewezens of kom in beweging met aquarobics op het droge. Er is van alles te beleven. Zo hoef je niet ver weg om toch het vakantiegevoel te ervaren. Kijk voor meer informatie op hetscheepvaartmuseum.nl/zomervakantie.

 

Ontmoet de zomervakantie-reisleider (alle leeftijden)

Een vakantie zonder reisleider is als een zwembad zonder water. Gelukkig zijn de museumgidsen ideale reisleiders. Ze vertellen alles wat je maar wilt weten over de tentoonstellingen en de verre bestemmingen. Bezoek de reisleider op zijn eigen 1,5 meter eilandje op het Open Plein en vraag maar raak. Zijn trolley zit vol met mooie verhalen. Je herkent de reisleider natuurlijk aan zijn vlaggetje.

Dagelijks van 4 juli t/m 16 augustus, van 11.00-16.00 uur op inloop.

 

Kwallen in de rariteitenzee (alle leeftijden)

Vind je kwallen een beetje eng, maar tegelijkertijd heel mooi? ‘Zwem’ in de rariteitenzee op het Open Plein tussen deze mysterieuze zeewezens zonder nat te worden of je zorgen te maken dat je geprikt wordt. Maar doe het wel snel, want je beland zo tussen (k)wal en schip. En geen zorgen, ze zijn natuurlijk niet echt!

Dagelijks van 4 juli t/m 16 augustus, de gehele dag op eigen gelegenheid.

 

Teken 'De grootste vakantie-ansichtkaart ooit!' (3+)

Het is zomervakantie en daar hoort natuurlijk een ansichtkaart versturen bij. Hoe ziet jouw fijnste vakantie eruit? Wat zie je allemaal? Teken met je familie veilig mee aan je eigen tekentafel, zo werken we de hele zomer samen aan een expositie.

Dagelijks van 4 juli t/m 16 augustus, van 11.30-16.00 uur op inloop (beperkte capaciteit).

 

Aquarobics op het droge (alle leeftijden)

Watertrappelen zonder water, duiken zonder duikplank, zwemmen op het droge en dat alles op 1,5 meter afstand in de buitenlucht. Het klinkt misschien raar, maar de reisleider laat je meemaken hoe dit kan. Maak de dag extra sportief met aquarobics in de buitenlucht op de grote museumsteiger. Doe je mee?

Dagelijks van 4 juli t/m 16 augustus om 13.30 en 15.00 uur, duur ca. 15 minuten, op inloop (beperkte capaciteit en alleen bij mooi weer)

 

Kijk & doe waaier (alle leeftijden)

Elk gezin krijgt bij binnenkomst in het museum een activiteitenwaaier. Elke kaartje in de waaier heeft een opdracht om samen met je ouders, broertje, zusje, opa of oma uit te voeren. Zo word je op een verrassende manier meegenomen op reis door verschillende tentoonstellingen en bestemmingen in het museum. Er zit ook een leuke prijsvraag in, dus wie weet win jij wel een coole prijs voor je thuisvakantie!

Dagelijks van 11 juli t/m 16 augustus, individueel te doen met je familie gedurende openingstijden. 1 per gezin, gratis met geldig museumentreebewijs.  

 

Elke week iets nieuws voor thuis (alle leeftijden)

Wil je de hele zomervakantie ook thuis verder genieten en meedoen met leuke activiteiten van Het Scheepvaartmuseum? Dat kan! Elke week zet het museum een leuk nieuwe vlog of thuis-activiteit online. Houd daarom hetscheepvaartmuseum.nl/online-museum in de gaten.

 

Meer te doen

Er zijn nog veel meer activiteiten. Volg de junior audiotour, ga aan boord van het VOC-schip Amsterdam, bezoek samen de familietentoonstelling Het verhaal van de walvis of droom weg bij oude kaarten en de mooiste souvenirs in de tentoonstelling Cartografie & Curiosa.

 

Samen veilig uit

Het Scheepvaartmuseum volgt de Nederlandse richtlijnen van het RIVM en het protocol van de Museumvereniging. Belangrijk is dat je voorafgaand aan je bezoek online een ticket en starttijd boekt. Met dit ticket kun je ook deelnemen aan alle activiteiten in het museum. Daarnaast zorgen we ervoor dat je goed afstand kan houden, zodat je veilig door het museum kunt wandelen. Ook zijn er extra hygiënemaatregelen zoals desinfectiepunten en maken we contactpunten extra vaak schoon. Verder zorgen we voldoende en heldere informatie. Zo kun alle informatie over maatregelen op onze website of op borden in het museum vinden. Uiteraard staan onze medewerkers ook altijd voor je klaar.

 

4 juli - 16 augustus
Amsterdam (Noord-Holland)