Het Scheepvaartmuseum, het leukste museum voor kinderen...

Beschrijving
Het Scheepvaartmuseum heeft extra veel aandacht voor kinderen. Er zijn speciale tentoonstellingen voor verschillende leeftijden. De tentoonstelling "Het leven aan boord" is een interactieve familietentoonstelling opgezet als een spannend, levensgroot bordspel voor jong en oud. Met een puts (een emmer) loop je langs verschillende 'eilanden'. Het spel – het Aan Boord-spel - dat op een tablet in de puts verstopt zit leidt je erlangs. Bij elk eiland is een model van steeds een ander type schip te zien. Verder ontdek je matrozenpoppen, werkkleding van de stokers en navigatie-instrumenten en nog veel meer. Spelenderwijs leer je van alles over de rangen en standen aan boord, hoe de bemanningsleden worden genoemd die meevaren, over hoe schoon het is, over het eten en drinken en scheurbuik.
Iets oudere kinderen maken van dichtbij kennis met de walvis in 'Het verhaal van de walvis'. Voor kinderen van 10 tot 14 jaar zijn er de multimediale ontdekkingstochten Zie je in de Gouden Eeuw en Haven 24/7.

Natuurlijk ligt ook het VOC-schip Amsterdam aan de steiger van Het Scheepvaartmuseum! Aan boord van het VOC-schip kunnen volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar de spannende virtuele tijdreis 'Dare to Discover' beleven. De bezoeker gaat terug in de Gouden Eeuw en maakt een spectaculaire vlucht boven de historische haven van Amsterdam.
En de museumwinkel heeft een speciaal hoekje voor kinderen...

Rondleidingen
Het Scheepvaartmuseum organiseert niet alleen rondleidingen voor scholieren, maar voor iedereen! Of je nu komt met je gezin of je familie, met vrienden of collega's, een rondleiding door een van onze enthousiaste experts geeft een bezoek aan het museum verdieping en altijd stof tot praten.

Activiteiten
In de schoolvakanties hebben we een vol programma met doe-dingen voor het hele gezin. Onze activiteiten kun je vinden in de agenda met actuele uitjes op deze site.

Wat kinderen vinden...
De Nederlandse Museumvereniging en de ANWB vragen elk jaar kinderen om als museuminspecteur op zoek te gaan naar het beste museum voor kinderen. Dit zeggen de museuminspecteurs over Het Scheepvaartmuseum:

Twan: “Ik zeg dat ik een heel leuk museum heb bezocht, maar ik vertel verder niets. Want ze moeten het zelf ontdekken.”

Sergey: “Ik wil graag een keer met de hele klas naar het scheepvaartmuseum. En dan wil ik jullie iets heel moois laten zien: die zaal met al die sterren!”

Wouter: “Ik ben in het scheepvaartmuseum geweest en ik kon in de buik van een walvis staan en ik kon zijn hersenen zien!”

Luca: “het is een heel leuk museum en er is veel te doen voor kinderen en het is ook duidelijk uitgelegd.”

Eva: “Het is er cool. Er is te veel om op te noemen!”

Marieke: “Ik vond het scheepvaartmuseum tot nu toe het leukste museum waar ik ben geweest. Ik geef het een tien!"
Ligging
Vanaf Amsterdam Centraal is het ongeveer een kwartier lopen naar Het Scheepvaartmuseum, over de Prins Hendrikkade of langs de Openbare Bibliotheek. Het museum is ook makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Bus 22 (Indische buurt) en 48 (Borneo Eiland) vertrekken vanaf het Centraal Station (IJzijde, Halte C) en stoppen bij halte Kadijksplein, vlakbij Het Scheepvaartmuseum.

Drie parkeergarages bevinden zich op loopafstand van Het Scheepvaartmuseum: Markenhoven, Oosterdok en Oostenburgereiland. 

Voordelig parkeren kan ook bij P+R Zeeburg en neem dan tram 26 richting Centraal Station. Uitstappen bij de halte Kattenburgerstraat.
Openingstijden
Het museum, het restaurant en de museumwinkel zijn 7 dagen per week geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Het Scheepvaartmuseum is altijd gesloten op 27 april (Koningsdag), Eerste Kerstdag (25 december), Nieuwjaarsdag (1 januari).
Prijs
€ 16,00 | volwassenen vanaf 18 jaar
€ 8,00 | kinderen van 4 t/m 17 jaar, studenten, Stadspas, CJP Cultuurkaart
gratis | kinderen van 0 t/m 3 jaar, Museumkaart, I Amsterdam City Card, Vriendenvloot, Het Compagnie Fonds, Vereeniging Nederlandsch Historisch Scheepvaart Museum, Vereniging Rembrandt, ICOM-pas, VVV-medewerkerspas gratis | begeleiders van mensen met een beperking
Voor groepen vanaf 15 personen hebben we speciale groepsprijzen. Voor meer informatie kunt u ons bellen of onze site bezoeken, zie buttons rechts onder de foto's op deze pagina.