Waterliniemuseum Fort bij Vechten, vier jouw feestje op het fort!

Beschrijving
Actueel

Ben je op zoek naar een avontuurlijke locatie voor een kinderfeestje? 
In het Waterliniemuseum en op het terrein van Fort bij Vechten is voldoende te beleven. In een bijzondere ruimte in de bomvrije kazerne van het fort, staat er wat lekkers klaar voor jou en je vriendjes. Hierna bezoek je het Waterliniemuseum, waar je een spannende VR-parachutesprong kunt maken over de Nieuwe Hollandse Waterlinie en zelf mag proberen om de vijand te verslaan met behulp van water. Nog niet uitgespeeld? Dan kun je buiten heerlijk schommelen op de speelkunstwerken van Chiel Kuijl. Per seizoen worden er voor een meerprijs verschillende workshops aangeboden, zoals Romeins Schild knutselen. Neem contact op voor meer informatie!


Wat is er nog meer te doen op het Fort?

Krachtpatsersroute
De Krachtpatsersroute is een expositie en kinderwandeling, waar je alles leert over de dieren en planten op het fort. Kom meer te weten welke tactieken zij hebben toegepast om op dit fort te (over)leven!

 

Speurtocht Verken het Fort

De speurtocht Verken het Fort! Voor sterke jongens en stoere meiden leidt je over het hele fort. Aan de hand van leuke opdrachten leer je alles over de waterlinie en de geheimen van Fort bij Vechten. Na afloop van de speurtocht word je benoemd tot Fortcommandant en krijg je een echt certificaat!

 

Lummelen in de Linie

Het Reduit, het oudste gebouw van het fort, vormt het hart van Fort bij Vechten. Tijdens de mobilisatie van de Eerste Wereldoorlog is dit fort volledig bemand geweest. Met de familierondleiding Lummelen in de Linie neemt een gids je mee door het Reduit en leren jullie, door middel van leuke opdrachten, hoe het was om te leven in dit fort. De rondleiding is gemaakt voor kinderen vanaf 8 jaar, maar leuk voor de hele familie. De rondleiding duurt ongeveer vijf kwartier en reserveren is verplicht.

Ligging

Fort bij Vechten, Achterdijk 12, Bunnik. LET OP! Sommige routeplanners brengen je naar de leveranciersingang op de Marsdijk. Hier kun je niet parkeren. Volg de borden naar Fort bij Vechten en parkeer op ons parkeerterrein.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur
Maandag in schoolvakanties ook geopend.

Prijs

Vanaf 1 januari 2019 gelden de volgende prijzen:

Toegang volwassene 9,50 p.p.
Toegang kind van 5 t/m 12 jaar 6,00 p.p.
Toegang kind t/m 4 jaar gratis
Familiekaart (2 volwassenen en maximaal 3 kinderen) 30,00
Museumkaarthouders** gratis
Entree met korting (Bankgiro Loterij VIP-kaart, U-pas) 7,00 p.p.
Entree met CJP 6,00 p.p.
Groepskorting (vanaf 10 personen) 8,50 p.p.
Kinderfeestje 12,50 p.p.
Parkeren Fort bij Vechten 4,00

Waterliniemuseum Fort bij Vechten in Corona tijd
Waterliniemuseum Fort bij Vechten in Corona tijd

Fort bij Vechten is één van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In 2015 werd hier het Waterliniemuseum gebouwd, deels ondergronds en achter de oude gebouwen van het fort. Het fort ligt op een unieke plek in het Nederlandse landschap, op de grens van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, wat maakt dat er veel interessante verhalen te vertellen zijn.  Het fort staat er al ruim 130 jaar en heeft al heel wat rumoer meegemaakt!

Tijdens de Corona crisis zijn het fort en het museum helaas net als andere musea gesloten! En ligt het fort weer verborgen in het landschap op u te wachten! Wel kunt u om het fort heen wandelen en ook het Castellum Fectio, naast het fort, is te bezichtigen. Natuurlijk heeft het Waterliniemuseum ook leuke acties voor de mensen die wel buiten mogen wandelen, maar niet het museum kunnen bezoeken! Kijk daarvoor op de website van het waterliniemuseum! Ook op Facebook kunt u het museum volgen. Er loop momenteel een kleurwedstrijd voor kinderen: Ontwerp, kleur en/of knutsel een bunker, een groepsschuilplaats waarvan er nog honderden in het landschap te vinden zijn! Download de kleurplaat van de website! Deze wedstrijd sluit aan bij de foto-expositie, die hopelijk binnenkort bij ons te zien is. De fototentoonstelling ‘Piramides in de polder’, foto’s van betonnen groepsschuilplaatsen de Type P, waarvan er nog zo’n 540 in Nederland staan. Deze zijn gebouwd door de Nederlanders.

Ook voor kinderen is de tikkietalk wedstrijd. Wat denken jullie dat de vilten poppen binnen in het museum te vertellen hebben? Bekijk het filmpje op youtube: https://youtu.be/55rp-tijBwo en verzin je eigen teksten!

Daarnaast is er ook nog een fotowedstrijd voor jong en oud!

 

Zodra het weer kan ontvangen de medewerkers u weer graag op het mooie fort en in het inter-actieve Waterliniemuseum! U kunt dan ook  weer deelnemen aan de dagelijks rondleidingen over het fort, waarbij u onder andere het Reduit, een fort binnen het fort, ontdekt. In het midden is er een imposante gietijzeren trap, met bovenin een grote katrol waarmee kanonnen omhoog gehesen konden worden. Geniet van de natuur en wij omarmen u figuurlijk met het grote Mensbeeld van Hester Pilz, dat u welkom heet bij de entree van het fort.

 

Meer ontdekken over de rijke geschiedenis van Fort bij Vechten? Bezoek het Waterliniemuseum zodra dat weer kan!

4 mei - 30 september
Bunnik (Utrecht)