Zo organiseer je het dagje uit voor het hele gezin

Ga je voor een actief dagje kanoën, een originele workshop volgen of gewoon lekker picknicken en fietsen? Een dagje uit organiseren voor hele gezin kan lastig zijn. Hoe zorg je dat je 13-jarige zoon en je 6-jarige dochter er allebei plezier aan beleven? Deze vijf stappen helpen je als rode draad bij het plannen van jullie dagje weg.



1.      
Bepaal het budget

Wordt het een dagje pretpark of wil je met kleine activiteiten een dag volplannen? Vanzelfsprekend begint een dagje uit met kinderen met het vaststellen van het beschikbare budget. Met €200 voor het hele gezin kun je vanzelfsprekend meer organiseren dan dat je het voor €20 per persoon bij een gezin van vier moet doen. Houd ook rekening met extra kosten zoals de parkeerkosten en benzine, maar zorg dat er ook wat geld overblijft voor het avondeten of eventuele tussendoortjes die gekocht moeten worden.

 
2.       Bepaal de activiteit

Als je nog niet zeker weet wat je wilt gaan doen, is het uiteraard slim om zo open mogelijk te zoeken, dus zonder dat je bepaalde zaken uitsluit. Houd even geen rekening met het beschikbare budget. Misschien zijn er wel kortingskaarten te verkrijgen of kun je punten sparen bij het tankstation. Is dat niet het geval, dan brengt het zoeken je waarschijnlijk op nieuwe ideeën of kun je zelf een lightversie bedenken van de te dure activiteit. Een zeskamp doen met de kids kun je goedkoper maken door zelf opdrachten te bedenken. Een workshop kun je goedkoper maken door bijvoorbeeld zelf naar de betreffende locatie te rijden.

 
3.       Houd rekening met alle gezinsleden

Een familie uitje organiseren kan lastig zijn, zeker wanneer de leeftijd en interesses van alle gezinsleden ver uit elkaar liggen. Hoe zorg je ervoor dat iedereen het leuk heeft? Dat kan door activiteiten met elkaar te combineren of te kiezen voor een activiteit waarin iedereen zich kan vinden. Het muZIEum in Nijmegen bijvoorbeeld is interessant voor zowel kinderen als volwassenen. Objecten bekijken is er niet bij, in dit museum ben je de hele tijd bezig en ervaar je hoe het is om als blinde of slechtziende het dagelijks leven te leiden. Niet alleen leuk, maar dus ook nog eens educatief.

4.        De datum plannen

Kies je eerst voor de datum en dan voor de activiteit, dan heb je de kans dat je bepaalde activiteiten moet uitsluiten. Misschien is de activiteit die je graag bij het muZIEum wilde boeken niet meer beschikbaar of is dat bepaalde park waar je heen wilde wel gesloten in het najaar, of zit je vast aan bepaalde dagen als je een voorstelling of evenement wilt bezoeken. Wellicht is het daarom slim om eerst te bepalen waar je heen wilt, voordat je een datum prikt.

 
5.       Zorg dat je niets vergeet

Natuurlijk voor de hand liggend, maar toch belangrijk. Behalve de zaken die je op de dag zelf niet moet vergeten mee te nemen, kan het zijn dat je op voorhand aan dingen moet denken. Een restaurant reserveren? De tijden en kosten van de transferbus die je van het parkeerterrein naar het evenement brengt checken? Kijken of je alle activiteiten rolstoelvriendelijk zijn? Een goede voorbereiding is immers het halve werk en zal een hoop stress wegnemen, zodat jullie allemaal optimaal kunnen genieten op deze dag.