Hoe organiseer ik een kinderfeestje in 10 stappen?

Net zoals alles in het leven is ook hier een goede voorbereiding essentieel. Hieronder volgt een checklist die je kan gebruiken bij de voorbereidingen:

 

Stap 1: Stel een datum en tijd vast.

Houd ongeveer 3 of 4 uur aan voor het kinderfeestje. Dat is vaak lang genoeg. Wil je met de kinderen gaan middag- of avondeten, trek dan meer tijd uit.

 

Stap 2: Bepaal de hoeveelheid kinderen.

Nodig ongeveer even veel kinderen uit als de leeftijd van je kind, met eventueel 1 extra kind erbij. Te drukke kinderfeestjes zijn voor de jarige vaak minder leuk. Kijk ook naar de kinderen zelf, passen de kinderen bij elkaar?

 

Stap 3: Bepaal het thema.

Bedenk wat voor soort feest je wilt geven en kijk naar spelletjesmogelijkheden of speurtochten.

 

Stap 4: Maak of koop de uitnodigingen.

Deel de uitnodigingen twee of drie weken voor het feest uit. Wil je ze laten drukken, dan kan dat al redelijk goedkoop online.

 

Stap 5: Bepaal de inhoud van het kinderfeestje.

Maak een draaiboek. Welke spelletjes en knutselactiviteiten wil je doen? Als je het feest buiten wilt houden, zorg dan voor een alternatief plan (tip: bestel de party-box van Kleurzand). Probeer de activiteiten zoveel mogelijk af te wisselen; spelletjes, knutselen, schminken en waar mogelijk actieve buitenactiviteiten (dan kunnen de kinderen hun energie kwijt). Let er op dat je tussen de activiteiten door voldoende (drink en eet) pauzes inlast zodat de kinderen even zelf kunnen spelen.

 

Stap 6: Haal boodschappen in huis.

Zorg voor lekkere hapjes en drankjes, weggeefcadeautjes en versieringen. Kijk ook naar wat je nodig hebt voor de activiteiten.

 

Stap 7: Zorg voor voldoende volwassenen.

Vraag andere ouders om je te helpen. Verdeel onderling de taken: wie helpt er bij welke spelletjes/knutselactiviteiten? wie schminkt? Wie maakt er foto's? wie zorgt er voor de hapjes en drankjes?

 

Stap 8: Bereid activiteiten goed voor.

Maak voor bijvoorbeeld de knutselactiviteiten altijd een voorbeeld, zodat de kinderen zien wat ze gaan maken.

 

Stap 9: Wees voorbereid op een ongelukje.

Zorg dat je van te voren alle telefoonnummers van de ouders van de kinderen hebt. Erg belangrijk mocht er een ongelukje gebeuren op het kinderfeestje.

 

Stap 10: Geniet!

Ook de voorpret kan al erg leuk zijn. Betrek de jarige job bij zo veel mogelijk, tenzij je het natuurlijk geheim wil houden. Maar het is wel zo leuk om vast wat voorpret te maken voor zijn eigen kinderfeestje.