Geweldig dagje WegmetdeKids – Steenkolenmijn Valkenburg aan de Geul

Leven en werken in de mijnen 

In het zuiden van ons land, in Valkenburg aan de Geul, ligt een schat uit het verleden; de steenkolenmijn. Deze mijn is speciaal gereconstrueerd voor bezoekers en geeft een geweldig beeld van hoe de mijnwerkers vroeger werkten en leefden. Ons land is opgebouwd door vele mensen, denkers en werkers, de mijnwerkers hebben een grote bijdrage geleverd tijdens de industrialisatie. Een tocht door de steenkolenmijn leert ons meer over de vroegere ontwikkelingen in ons eigen land en in de wereld. Een dagje weg maakt je zo een stuk wijzer, kennis van het verleden geeft ons immers meer inzicht in het heden. Dit dagje uit met kinderen is zo ook een echt fijne tijdbesteding voor volwassenen.

 

Vooruitgang met steenkool 

De steenkolenmijnen hebben een grote rol gespeeld tijdens de industrialisatie in de 19eeeuw. De kolen werden in Nederland enkel in Zuid-Limburg gedelfd, maar ze dienden als brandstof voor vele fabrieken in Nederland. De industriële revolutie maakte het leven voor veel mensen minder zwaar. Echter, de mijnwerkers zelf hadden nog steeds een hele zware werkpraktijk. Toch is er ook iets romantisch aan het mijnwerkersbestaan, ondanks, of misschien wel dankzij, de zware arbeid en de gevaren waren de arbeiders een hechte groep mensen. In de mijnen in Valkenburg aan de Geul maak je kennis met deze vervlogen tijden. Het kameraadschap vind je nog altijd terug in onze gidsen; mijnwerkers van weleer die je rondleiden door de gangen van hun leven.

 

Arrangementen voor een compleet dagje uit 

WegmetdeKids is altijd op zoek naar de leukste uitjes voor de hele familie. De steenkolenmijn in Valkenburg aan de Geul, de enige in Nederland, mag niet op ons lijstje ontbreken. Om de dag compleet te maken, kan je kiezen voor een combinatieticket. Bezoek de nabij gelegen mergelgrotten voor nog meer ondergronds cultureel erfgoed. Of zoek nog wat pret boven zeeniveau in het pretpark De Valkenier. Voor de echte durfals is er een speciale spooktocht in de kolenmijn. Uiteraard zijn er ook mooie arrangementen voor scholen, fijn om leuk en leerzaam zo te combineren.

De steenkolenmijn in Valkenburg aan de Geul neemt je mee naar de geschiedenis.

* dagje WegmetdeKids   *leuk en leerzaam   *combitickets mogelijk   


Relevante uitjes: